Gastronomide söz sahibi olacağız

Yeşilyurt Belediyesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği iş birliğiyle düzenlenen '1. Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi' başladı. Kongresinin açılış töreninde konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, gastronomi alanında deneyim sahibi akademisyenler, turizmciler ve lezzet ustalarının bir araya geldiği kongrenin Malatya'nın gastronomi turizmi alanındaki tanıtımına büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Gastronomide söz sahibi olacağız

MKentteki özel bir otelde düzenlenen kongreye, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AK Parti İlçe Başkanı Muhammed Emin Yalçınkaya, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, ESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İsmet Yılmaz, İKSAD Yöneticileri, Akademisyenler katıldı.

Yöresel lezzetlerin tanıtımına katkı sağlayacak

Kongrenin açılışında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Gastronomi ve Kültür Kongresinin Malatya mutfağındaki eşsiz lezzetlerin geniş kitlelere ulaşmasında büyük rol oynayacağını ifade ederek, “Böyle çalışmaların daha da artması, ülkemiz ve bütün dünya yararına bilgiler üretilmesi en büyük temennimizdir. Kongrede yapılacak toplantılarda ortaya konacak öneri ve tespitler, kentimizin gastronomi dünyasında söz sahibi olması adına yapılacak çalışmalarda bizlere yol göstericisi olacaktır. Kongreye sunumlarıyla katkı sağlayacak olan değerli katılımcıların hazırladıkları bildiriler, yolumuzu aydınlatacak ve farklı ufukların doğmasına neden olacaktır. Kongremiz kentimizin saklı kalmış yöresel lezzetlerin iç ve dış turizme tanıtımına büyük katkılar sağlayacaktır.  Yeşilyurt Belediyesi olarak akademik çalışmalara her zaman destek oluyoruz. Yeter ki kalifiye beyinler yetişsin, makaleler yazılsın, tezler hazırlansın! Yeter ki ülkemizin ekonomik ve kültürel gelişmesine katkı sağlansın! Biz her zaman böyle çalışmaların destekçisi oluruz" dedi . 

Gastronomi Müzesi kuracağız

Malatya ve Yeşilyurt Mutfağının tanıtılması adına yaptıkları çalışmaları aktaran Çınar, “Lezzet Vadisi adını verdiğimiz, önemli ve kapsamlı bir projeye start vermiş bulunmaktayız. Bir Gastronomi Platformu oluşturduk. Kamu kurum ve kuruluşlarından, restoran, otel ve turizm işletmelerinden, ilgili derneklerden, medya mensuplarından ve lezzet ustalarının dâhil edildiği bu plâtform, bir yol haritası belirleyerek önümüzü aydınlatacak ve bizi hedeflerimize ulaştıracak projeler hazırlamaktadır. Bize özgü yemeklerin tescillerinin yapılması ve UNESCO’ya başvuru süreçlerinde de bu plâtform başrolde olacaktır. Bölgesel ürünlerle hazırlanan zengin sofralarda kahvaltı imkânı bulurken; süt ürünleri, bakliyat, kurutulmuş ürünler ve daha birçok ürünü tanıma ve satın alma imkânını halkımıza ulaştırmak adına Yöresel Ürünler Çarşısı’nı kurduk. Restorasyonunu üstlendiğimiz Tarihî Yeşilyurt Konakları’nı gastronomi merkezine dönüştürmek adına çalışıyoruz. Bir butik otel, lokantalar ve içinde birkaç müzenin bulunacağı Lezzet Caddesi’nde yöresel yemeklerin tanıtımının yapılacağı Gastronomi Müzesi kuracağız.  Kısa süre içinde Lezzet Caddesi’nin açılışını yapacağız. Böylece yöresel lezzetlerimizi, yöresel mekânlar ve kendi kültür mirasımız içinde sunma şansımız olacak. Büyük projelerimizden biri de Gündüzbey Sosyal Tesisleri’dir. Doğası, turistik mekânları ve mesire alanlarıyla oldukça rağbet gören Gündüzbey bölgemiz, özellikle tava yemekleriyle ünlüdür. Kuracağımız sosyal tesisler ile Gündüzbey’i de bir gastronomi markası haline getireceğiz. Böylece, iddialı olduğumuz tava ve fırın yemeklerimiz, daha düzenli ve nezih ortamlarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin damak zevkine sunmuş olacağız" şeklinde konuştu.
Malatya Mutfağının eşsiz lezzetlerinden kömbe, tandır kebabı, patlıcan tava, mercimekli köfte, kiraz yaprağı sarması, kağıt kebabı, ekşili köfte, lahana sarması, yaprak sarması, karınbumbar,sıkma köfte, analı kızlı, içköfte, tatlılar, tandır ekmeği, bilik, turşu, kayısı ve kayısı ürünleri özel olarak hazırlanan stantlarda davetlilerin beğenisine sunuldu. Çeşitli sunumlarla devam eden kongre, 22 Aralık'ta sona erecek.